Tutkimus: lasten ja nuorten liikunnan harrastaminen kallistuu

16.4.2014


Raportti kertoo 6–18 -vuotiaiden harrastuskustannusten muutoksesta kymmenen vuoden ajalta 13 eri liikuntalajissa.

Raportin on tehnyt Kari Puronaho ja julkaissut opetus- ja kulttuuriministeriö.

Raportin tavoitteena on kuvata monipuolisesti lasten ja nuorten liikunnan kustannusten kehitystä kymmenen viime vuoden ajalta. Raportissa kuvataan 6–18 -vuotiaiden lasten ja nuorten liikunnan harrastamisen kustannuksia 13 eri liikuntalajissa. Lajeja ovat golf, hiihto, jalkapallo, jääkiekko, koripallo, pesäpallo, ratsastus, salibandy, taitoluistelu, tanssi, uinti, voimistelu ja yleisurheilu. Lajit vastaavat harrastajamääriltään yli 80 prosenttia suomalaisten lasten ja nuorten liikuntaharrastuksista seuroissa. Kilpaurheilun ja harrasteliikunnan kustannukset esitetään raportissa erikseen. ´

Tutkimustieto on kerätty syksyllä 2012 ja keväällä 2013, ja aineistoa on vertailtu aikaisempaan vuonna 2001 tehtyyn tutkimukseen. Kyselyyn vastasi yhteensä 5 368 henkilöä. Vastanneista tyttöjä oli 2 266 ja poikia 3 102.

Liikunnan kokonaiskustannukset harrastajalle muodostuvat välittömistä ja välillisistä kustannuksista. Välittömiä kustannuksia ovat esimerkiksi pakolliset maksut, ohjaus- ja kilpailutoiminnan kustannukset sekä lajiharrastukselle välttämättömät välineet ja tekstiilit. Välillisiä kustannuksia ovat matkakustannukset, virkistystoimintaan liittyvät kustannukset sekä muut sekalaiset kustannukset.

Raportti löytyy opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta.