Lasten ja nuorten liikkumissuositus

Kaikille 7–17-vuotiaille lapsille ja nuorille suositellaan monipuolista, reipasta ja rasittavaa liikumista vähintään 60 minuuttia päivässä yksilölle sopivalla tavalla, ikä huomioiden. Runsasta ja pitkäkestoista paikallaanoloa tulisi välttää.

Suositusten mukaan:

  • olisi hyvä liikkua viikon jokaisena päivänä ja suurimman osan liikkumisesta tulisi olla kestävyystyyppistä
  • teholtaan rasittavaa kestävyystyyppistä liikkumista sekä lihasvoimaa ja luustoa vahvistavaa liikkumista tulisi tehdä vähintään kolmena päivänä viikossa
  • liikkumisen tulisi olla monipuolista, jolloin erilaiset liikuntataidot kehittyvät
  • myös liikkuvuuteen on hyvä kiinnittää huomiota
  • suosituksen mukainen määrä liikkumista voi kertyä useista liikkumisen hetkistä päivän aikana.

Tutustu lasten ja nuorten liikkumissuosituksiin

Lähde: Liikkumissuositus 717-vuotiaille lapsille ja nuorille. 2021. Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisusarja 2021:19

Verkkosovellus: lasten ja nuorten 
liikkumiskysely

Liikkumisen verkkokysely auttaa vastaajaa arvioimaan liikkumistaan ja antaa palautetta siitä, miten tottumukset vastaavat 7–17-vuotiaiden liikkumissuositusta. Verkkosovellus luo yhteenvedon viikon aikana kertyneestä liikkumisesta ja unesta sekä tarjoaa tukea mahdollisiin muutostarpeisiin.

Sovellus on tarkoitettu 10–17-vuotialle lapsille ja nuorille, ja siinä on on omat etenemispolkunsa eri kouluasteille. Mobiililaitteille optimoitua sovellusta ei tarvitse ladata ja sitä täytetään anonyymisti.

Avaa verkkosovellus

Sarjakuvamaisessa kuvassa kuljetaan läpi nuoren arkipäivää ja matkan varrelta löytyy vinkkejä millaisista erilaisista osista päivän tunti liikuntaa voisi koostua. Matkan varrella ovat myös erilaisia liikkumisen osa-alueita ja suosituksia niiden määrästä yhden viikon ainana, jotta liikkumisen suositukset täyttyisivät myös viikon aikajaksona.
YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.