Koulutukset opiskeluvuosille
HLU tarjoaa tukea, koulutusta ja sparrausta Liikkuva opiskelu -toiminnan eteenpäin viemisessä, toiminnan onnistumisessa ja opiskelupäivän liikunnallistamisessa. Koulutukset tarjoavat selkeitä suosituksia, keinoja ja ohjeita päivittäisen liikkeen lisäämiseksi.
Toiminnan suunnittelun ja toteutuksen tuki -sparraus
HLU tukee kaikkia Liikkuva opiskelu -oppilaitoksia maksuttomalla sparrauksella. Sparraaja tukee esimerkiksi hakemusten työstössä, toiminnan käynnistämisessä sekä jakaa hyviä käytäntöjä ja malleja. Sparraukseen kuuluu alkutilanteen kartoitus sekä 1–3 käyntiä. Sparraaja voi olla koulukohtainen tai hankekohtainen. MAKSUTON
Liikkuva opiskelu -työpaja
Työpaja on suunniteltu lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten henkilöstölle ja opiskelijoille. Liikkuva opiskelu -työpajassa käydään läpi Liikkuva opiskelu -ohjelmaa, esimerkkejä muissa oppilaitoksissa hyviksi todetuista käytänteistä ja suunnitellaan oman oppilaitoksen Liikkuva opiskelu -toimintaa. MAKSUTON
Tauoilla lisää energiaa opiskeluun
Jo pienikin taukojumppa opiskelujen keskellä lisää opiskeluvireyttä ja jaksamista. Parhaimmillaan taukojumpilla lisätään myös ryhmän yhteisöllisyyttä sekä viihtyvyyttä. Tässä koulutuksessa puhutaan taukojen merkityksestä sekä opitaan uusia taukoliikunta vinkkejä. MAKSULLINEN
Työyhteisöjen liikunta- ja hyvinvointipalvelut
Liikkumista lisäämällä on mahdollista vaikuttaa oppilaitoksen henkilökunnan työhyvinvointiin sekä oppilaitoksen yhteisöllisyyteen. Päivittäiseen liikkumiseen sitoutuneet työntekijät innostavat esimerkillään myös opiskelijoita liikkumaan.
Liikunnan aluejärjestöt tarjoavat työyhteisöille:
- Tsemppi- ja Tyky-päiviä ja -tuokioita
- Liikunta- ja terveysaiheisia luentoja
- Lajikokeiluja
- Kuntotestauksia ja terveysmittauksia
- Tukea työyhteisön liikuntasuunnitelman laatimiseen
- Liikuntatapahtumien suunnittelun ja toteutuksen apua
Koulutukset opiskelijoille
Liikuntatutor-koulutus opiskelijoille
Koulutuksen tavoitteena on osallistaa opiskelijoita Liikkuva opiskelu -toimintaan sekä sen suunnitteluun ja toteutukseen oppilaitoksissa.
Koulutuksessa opiskelijat saavat tietoa liikkeen lisäämisen hyödyistä sekä työkaluja toiminnan suunnitteluun ja liikkeen lisäämiseen oman oppilaitoksen arkeen ja tapahtumiin.
Koulutuksen sisältö:
• Liikkeen lisäämisen hyödyt
• Taukoliikunnan suunnittelu ja toteutus
• Yhteisöllisyyden kehittäminen liikunnan avulla
• Liikuntahaasteiden suunnittelu ja toteutus
Koulutus toteutetaan 3 tunnin mittaisena ja sitä voidaan räätälöidä oppilaitoksen tarpeiden mukaisesti. Oppilaitos valitsee koulutukseen 10–15 opiskelijaa, jotka ovat kiinnostuneita liikkeen ja yhteisöllisyyden lisäämisestä sekä toiminnan organisoinnista yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa.
Koulutus voidaan toteuttaa kokonaan luokkatilassa tai osittain luokkatilassa ja osittain liikuntasalissa. Oppilaitoksen tulee nimetä myös koulutukseen osallistuva vastuuaikuinen.