Harrastamisen malli Suomessa - HLU kuntien tukena

25.11.2020

Hämeen Liikunta ja Urheilu ry tukee kuntia ensi vuonna harrastamisen mallin pilotoinnissa/kehittämisessä. Toiminta on kunnissa osin uutta ja osin varmasti myös jo olemassa olevaa laadukasta harrastetoimintaa. Tavoitteena on nyt kehittää ja jakaa toimivia malleja, jotta muutaman vuoden sisällä Suomen harrastamisen malli olisi käytössä koko Suomessa. 

  1. MAKSUTTOMAT TUKIPALVELUT KUNNILLE: 
    - Verkostoyhteistyö 
         • Maakunnallinen harrastamisen edistämisen verkosto 
         • Maakunnallinen harrastamisen edistämisen verkosto kunnan 3. sektorin edustajille 
         • HLU:n asiantuntija puheenvuoron Suomen harrastamisen mallin kehittämisestä kunnan paikallisessa verkostotyössä esim. seurafoorumi 



  2. MAKSULLISET TUKIPALVELUT KUNNILLE: 
    - Kehittämisprosessi kunnan oman harrastustoiminnan kehittämiseen 
         • koostuu neljästä yhteisestä tilaisuudesta, yhden tilaisuuden kesto 1,5-2 tuntia 
         • Tavoitteena on kehittää oman kunnan harrastamisen toimintaa ja pohtia yhdessä sopiva toimintamalli laadukkaan harrastustoiminnan toteuttamiselle 
    - Kunnan sisäisen lastenparlamentin suunnittelu ja toteutus 
         • koostuu neljästä yhteisestä tilaisuudesta, yhden tilaisuuden kesto 1,5-2 tuntia 
         • Tavoitteena on ideoida ja kehittää oman kunnan harrastus toimintaa 
         • toiminta toteutetaan ryhmätöinä sekä toiminnallisina pajoina, max 25 lasta 



  3. TÄYDENNYSKOULUTUSTA HARRASTUSTOIMINNAN OHJAAJILLE

    Lasten Liike -koulutukset: 

    Lasten Liike -koulutus on valtakunnallinen koulutus, jossa on kaksi eri kokonaisuutta. Lasten liike koulutuksen käyneet saavat Lasten Liike- tunnuksen toimintansa. Lisätietoja https://www.olympiakomitea.fi/seuratoiminta/lastenliike/hae-lasten-liike-tunnus-kerhollenne/ Täydennyskoulutukset sopivat kaikille, jotka toteuttavat liikunnallista harrastetoimintaa. Kunta voi ostamalla ja tarjoamalla koulutusta toiminnan toteuttajille, kehittää oman kunnan harrastustoiminnan laatua.

    Aloittelevat ja nuoret ohjaajat: Koulutus antaa ohjaajalle perustiedot kaikille avoimen liikunnallisen harrastusryhmän ohjaamiseen. Koulutus on erinomainen startti ohjaajan polulle. Koulutuksen kesto 6 tuntia. Hinta: 700€ + matkakulut 
    Kokeneet ohjaajat, valmentajat ja opettajat: Koulutus syventää ohjaajan tietämystä lasten liikunnasta, haastavien tilanteiden ohjaamisesta sekä lasten sisäisen motivaation ja liikunnallisen taitavuuden tukemisesta. Koulutuksen kesto 4 tuntia. 

    Lasten ohjaamisen täydennyskoulutukset (kesto 2 tuntia) 

    1. Leikit ja pelit 
    Koulutus sisältää paljon käytännön ideoita ja vinkkejä, joiden avulla osallistuja saa työkaluja lasten liikkumisen lisäämiseen. Koulutuksessa käydään läpi erilaisten leikkien soveltamista sekä testataan uudenlaisia tapoja toteuttaa tuttuja leikkejä. 

    2. Motoriset perustaidot 
    Koulutus antaa työkaluja motoristen perustaitojen harjoitteluun leikkien ja pelien avulla. Koulutuksessa käydään läpi erilaisia toimintatapoja, joiden avulla voidaan lisätä lapsen osallistumisen mahdollisuuksia. 

    3. Ryhmäyttäminen liikunnan avulla 
    Koulutuksessa käydään läpi hyvän ryhmähengen tunnuspiirteitä sekä ohjaajan roolia ryhmähengen kehittämisessä. Koulutus antaa ohjaajille erilaisia toimintamalleja, joiden avulla voidaan kehittää ryhmähenkeä. 

    4. Nyt saa pelata! 
    Pelit innostavat lapsia liikkumaan. Koulutuksessa käydään läpi erilaisia viitepelejä, joiden avulla voidaan tukea lasten onnistumista sekä saada aikaan iloa ja riemua yhdessä. 

    5. Innosta vähän liikkuvat onnistumaan 
    Koulutuksessa antaa erilaisia toimintamalleja siihen, miten turvata jokaiselle lapselle onnistumisen kokemuksia liikunnassa ja miten kohdentaa ja eriyttää toimintaa, jotta se tukisi jokaisen lapsen yksilöllistä kehitystä. 



Kysy lisää: 

Harrastaminen: Miia Lindström, asiantuntija, Lasten ja nuorten liikunta p. 044 774 8825, miia.lindstrom@hlu.fi 

Koulutukset: Suvi Vuorela, koulutuspäällikkö, p. 040 7108 451, suvi.vuorela@hlu.fi 

Hämeen Liikunta ja Urheilu ry on Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan alueilla toimiva liikunnan aluejärjestö. HLU tuottaa liikuntaa ja urheilua tukevia palveluja ja tekee liikunnan kehittämistyötä.