Huippujuttu kokonaisuudessaan tämä Jekku-jänö-seikkailuviikko!

25.1.2024


Ryhmäperhepäiväkoti Omppu osallistui syksyllä 2023 Liikunnan aluejärjestöjen suunnittelemalle Jekku-jänö-seikkailuviikolle, ja vastasi kyselyyn tapahtuman jälkeen. Arpaonni suosikin päiväkotia ja palkinnon kävi luovuttamassa Anna Parta Etelä-Savon Liikunnasta. Palaute Jekku-jänön seikkailuviikosta oli positiivista ja osaan varhaiskasvatuksesta Jekku-jänö on jäänyt pysyväksi satuhahmoksi.


Jekku-jänön seikkailuviikko oli mahdollista toteuttaa jo kolmannen kerran Jekku-jänö-materiaalinen pohjalta. Seikkailuviikolla harjoiteltiin liikkumis-, käsittely- ja tasapainotaitoja sekä kerättiin onnistumisen porkkanoita. Kampanjaan ilmoittautui mukaan yli 1 200 päiväkotia, 14 000 varhaiskasvattajaa ja upeasti yli 60 000 varhaiskasvatusikäistä lasta.

Kysyimme osallistujilta myös palautetta, ja saimmekin hienon määrän vastauksia kyselyymme. Vastanneista 65 prosenttia oli täysin samaa mieltä ja 35 prosenttia osittain samaa mieltä, että seikkailuviikon materiaalit lisäsivät lasten liikettä. Seikkailuviikon suosituimmiksi materiaaleiksi kerrottiin Jekku-jänön taitokortit (94 %) ja leikkivinkit, jotka tukivat viikon aikana opeteltavia motorisia taitoja (65 %).

Mikkeliläisestä Ryhmäperhepäiväkoti Ompusta vastattiin myös Liikunnan aluejärjestöjen Jekku-jänön palautekyselyyn ja onnetar suosi tällä kertaa Jekku-jänö-seikkailuviikkoon ensimmäistä kertaa osallistunutta.

- Tämä oli meidän ensimmäinen Jekku-jänö-seikkailuviikkomme ja tykkäsimme todella paljoin. Luimme ahkerasti Jekku-jänön kirjeitä ja muutkin seikkailuviikon materiaalit tulivat käyttöömme. Lapset innostuivat liikkumaan ja oppimaan uutta Jekku-jänön kanssa. Osa toiminnoista tehtiin meidän omissa tiloissamme ja osassa pystyimme hyödyntämään läheisen kylätalon liikuntasalia. Koska Jekku-jänö on meille uusi tuttavuus, niin nyt pitää tutustua kaikkiin Jekku-jänön materiaaleihin paremmin. Ulkotouhuihin ja pieniin tiloihin suunnatut seikkailuviikkomateriaalit tulevat varmasti käyttöömme, kertoi Satu Kinnunen Ryhmäperhepäiväkoti Ompusta palkintoa vastaanottaessaan.

- Oli ihana viedä Jekku-jänön terveiset Rahulan kylälle. Palkinto otettiin innolla vastaan ja Ompussa oli selkeät suunnitelmat Jekku-jänön hyödyntämiseen jatkossa. Pallot, lattiamerkit, tasapainokäärme, hernepussit ja muut liikuntaan aktivoivat välineet tulevat varmasti heti käyttöön, kertoo Anna Parta lasten ja nuorten liikunnan kehittäjä Etelä-Savon Liikunnasta.


Linda Kolehmainen, keskellä Satu Kinnunen, Tiina Hämäläinen ja Kylli Kaasik Ryhmäperhepäiväkoti Ompusta vastaanottivat Liikunnan aluejärjestöjen Jekku-jänö-palkinnon.


Palautteita Jekku-jänön seikkailuviikosta 2023

Kaikki Jekku-jänön seikkailuviikkoa koskevat palautteet on käyty läpi. Iloittu onnistumisista ja pohdittu korjaavaa palautetta asiantuntijoiden kanssa. Jokainen vastaus ja kommentti oli meille arvokasta tulevien Jekku-jänö-materiaalien suunnittelua ajatellen.

Jekku-jänö-kysely sai paljon myös avoimia vastauksia. Päällimmäisenä sisällöistä löytyi lasten ilo ja liikkumiseen innostuminen Jekku-jänön kanssa. Oli hienoa huomata, että seikkailuviikon aikana oli hyödynnetty myös edellisten vuosien materiaaleja ja rakennettu yksikön tarpeisiin sopivia seikkailuviikkoja.

”Jekku-jänö jäi asumaan meille. Käytetään materiaaleja pitkin vuotta.”

”Meillä liikuttiin koko viikko ahkeraan ja järjestettiin pihalle myös vanhemmille Jekku-rata. Siinä oli erilaisia liikuntarasteja, osa rasteista oli niitä, mitä lasten kanssa koko viikko harjoiteltiin ja opeteltiin. Kiitos!”

”Ryhmän lapset ottivat Jekku-jänön omakseen. Löysimme päiväkodilta Jekkua muistuttavan pehmopupun, joka oli aina aamuisin mukana lukemassa kirjeittä sekä mukana liikuntahetkissä. Lapset oli helppo innostaa mukaan tekemiseen ja kuvatuki oli loistava apu tuenlapsille ja aivan kaikille. Lasten toiveena nousi, että olisipa vielä neljäs taitotaso. Se kyllä kertoo innostuksen määrästä!”

”Lapset lähtivät innolla mukaan porkkanamaan kasvattamiseen ja motoristen taitojen harjoitteluun oli hyvin tehdyt materiaalit. Lapset näkivät konkreettisesti omien taitojen kehittymisen porkkanamaan kasvaessa ja askartelut tulivat hyvänä lisänä kädentaitojen vahvistamista varten. Perjantain juhlia odotettiin ja valmisteltiin innolla ja ne kokosivat viikon hienosti yhteen. Jekku-jänön terveiset olivat menneet myös kotiin saakka ja vanhemmiltakin saimme hyvää palautetta toiminnan sisällöstä ja järjestämisestä. Kiitos teille materiaaleista!”


Jekku-jänön materiaalit on laadittu aluejärjestöjen varhaiskasvatuksen liikunnan asiantuntijoiden toimesta ja kuvituksesta on vastannut Kirsi Tapani. Kaikki Jekku-jänö materiaalit ovat maksuttomia ja ladattavissa Liikunnan aluejärjestöjen sivuilta.


Hämeen Liikunnassa ja Urheilussa sinua Jekku-jänö -kysymyksissä osaa auttaa liikunnan asiantuntija Suvi Vuorela p. 040 7108 451, suvi.vuorela@hlu.fi


Teksti: Minttu Koivumäki, Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu, Lisää liikettä -hanke
Kuvat: Anna Parta

Liikunnan aluejärjestöt haluavat olla tukena lisäämässä alle kouluikäisten lasten fyysistä aktiivisuutta ja kehittämässä aktiivisempaa varhaiskasvatuspäivää. Jekku-jänön kampanjan toteutti Liikunnan aluejärjestöjen Lisää liikettä -hanke, johon olemme saaneet avustusta opetus­- ja kulttuuriministeriöltä. www.liikunnanaluejarjestot.fi