Liikunnallisen elämäntavan hankkeisiin yli kolme miljoonaa euroa

8.3.2022

Aluehallintovirastot ovat tehneet päätökset liikunnallisen elämäntavan valtionavustuksen saajista. Avustuspäätösten painopisteenä olivat erityisesti Liikkuva varhaiskasvatus-, Liikkuva aikuinen- sekä Ikiliikkuja-hankkeet.


Aluehallintovirastot ovat myöntäneet yhteensä yli kolme miljoonaa euroa liikunnallisen elämäntavan paikallisille kehittämishankkeille. Avustusta myönnettiin yhteensä 158 hankkeelle ympäri Suomen. HLU:n toimialueella, Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla, avustusta myönnettiin 20 hankkeelle, yhteeensä 386 100 euroa.Toiminnan tavoitteena on lisätä liikuntaa ja fyysistä aktiivisuutta kaiken ikäisille sekä erityisesti niille, jotka liikkuvat suositeltua vähemmän.

Liikunnallisen elämäntavan paikallisissa kehittämisavustuksissa on kolme pääpainopistealuetta (Liikkuva varhaiskasvatus, Liikkuva aikuinen ja Ikiliikkuja). Avustusta voidaan myöntää myös muihin painopisteisiin (esimerkiksi lapset ja nuoret, perheliikunta, luontoliikunta, soveltava liikunta sekä useiden ikäryhmien yhteiset hankkeet). Pääpainopistealueet ovat osa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Liikkuvat ohjelmat -kokonaisuutta, jolla edistetään liikunnallista elämäntapaa eri ikä- ja väestöryhmissä.

Tämän vuoden avustuspäätöksissä priorisoitiin erityisesti pääpainopisteiden hankkeita. Hankkeista suurin osa kohdistui työikäisen väestön liikkumisen edistämiseen.

Liikkuva varhaiskasvatus -hankkeissa tavoitteena on tukea liikunnallista toimintakulttuuria varhaiskasvatuksessa. Pyrkimyksenä on, että varhaiskasvatus mahdollistaa lapsen liikkumisen vähintään kaksi tuntia päivässä. Liikkuva aikuinen -hankkeissa tuetaan liikunnallisen toimintakulttuuria työelämässä, liikuntaneuvonnan käynnistämistä ja liikuntaneuvonnan palveluketjun kehittämistä sekä työelämän ulkopuolella ja varusmiespalvelukseen siirtymässä olevien henkilöiden liikunnan ja fyysisen aktiivisuuden lisäämistä. Ikiliikkuja-hankkeissa puolestaan lisätään ilman säännöllisiä palveluja kotona asuvien ja toimintakyvyn heikentymisvaarassa olevien ikäihmisten liikuntaa ja fyysistä aktiivisuutta. Pyrkimyksenä on ikäihmisten toiminta- ja liikuntakyvyn säilyminen ja paraneminen.


Hattulassa seniorit liikkeelle – tutustu aiemmin avustusta saaneisiin hankkeisiin

Aviavustukset.fi-verkkosivustolla julkaistaan avustustarinoilta hankkeista, jotka ovat saaneet aluehallintovirastolta avustusta toimintaansa. Liikunnallisen elämäntavan avustukset mahdollistavat hankkeita, joiden toiminta ulottuu monien tavallisten kuntalaisten arkeen.

Hattulan kunta on panostanut ikäihmisten liikkumiseen: viimeiset kolme vuotta jatkuneessa hankkeessa kohderyhmälle on järjestetty helposti saavutettavia liikuntamuotoja. Seniorit ovat voineet esimerkiksi kokeilla uusia liikuntalajeja ja korona-aikana myös osallistua etänä toteutettaviin aktiviteetteihin. Palaute toiminnasta on ollut vahvasti positiivista.

Lue lisää Hattulan senioriliikuntahankkeesta


Myönnetyt avustukset 

Liikkuva työyhteisö, Ikaalisten kaupunki, 15 300 €
Luonto liikuttaa, Ikaalisten kaupunki, 21 000 €
Hyvinvointia ja toimintakykyä liikunnalla 3, Kuhmoisten kunta 7 000 €
Liikkuva Lempäälä 3, Lempäälän kunta, 7 700 € 
Liikkuva Orivesi 3 / Lipa, Oriveden kaupunki, 18 500 €
Liikkuva varhaiskasvatus 3, Oriveden kaupunki, 15 000 €
Liikuntaneuvonta hyvinvointirakenteissa, Parkanon kaupunki, 18 200 € 
Elintapaohjauksen tehostaminen Pirkkalassa, Pirkkalan kunta, 15 000 €
Tervaskanto, Punkalaitumen kunta, 7 000 €
Tanssipajat 2022 -Tanssiliikunnan juurruttaminen Pälkäneen varhaiskasvatukseen, Pälkäneen kunta, 7 700 € 
Leiki ja Liiku -Sastamala, Sastamalan kaupunki, 17 000 €
Lupa Liikkua -henkilöstön hyvinvointia, Tampereen kaupunki, 120 000 €
Parempi liikkua kuin istua 2 - Liikunnallisen elämäntavan kehittämishanke, Vesilahden kunta, 7 000 € 
Soveltavan liikunnan jalkauttaminen Virroille, Virtain kaupunki, 3 500 € 
Ikiliikkuja-hanke, Ylöjärven kaupunki, 21 200 €

Hattulan liikuntaneuvonta, Hattulan kunta, 35 000 €
Liikunnallinen elämäntapa, Hattulan kunta, 15 000 €
Työllisyyden edistäminen liikunnan avulla, Hämeenlinnan kaupunki, 20 000 €
Lähde liikkeelle, Janakkalan kunta, 4 000 €
Liikkuva ja hyvinvoiva Tammelan varhaiskasvatuksen henkilöstö, Tammelan kunta, 11 000 €

Yht. 20 hanketta, 386 100 eur


Lue lisää Liikkuvat ohjelmat -kokonaisuuden osaohjelmista:

Lisätietoja:

Etelä-Suomi: 
ylitarkastaja Ilpo Piri, p. 0295 016 840

Länsi- ja Sisä-Suomi: 
ylitarkastaja Elsa Mantere, p. 0295 018 813
liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm, p. 0295 018 822

etunimi.sukunimi@avi.fi