Jekku-jänö-lorukortit liikuttavat lapsia

23.8.2021


Keväällä lähetimme varhaiskasvatusyksiköihin Jekku-jänö-lorukortit. Lorun rytmittämänä Jekku vie lapset hyppimään, heittämään, kierimään ja iloitsemaan liikkumisesta. 

Joko teillä on otettu kortit käyttöön? Kortit sopivat kaikille päiväkoti-ikäisille - ja laittavat myös aikuiset liikkumaan. Vinkkien avulla liikkumisesta tulee monipuolista ja eri motorisia taitoja tulee harjoiteltua leikin avulla.


Etkö löydä Jekku-jänö -kortteja? 
Meiltä löytyy vielä muutamat kortit. Kysy lisää Suvilta p. 040 7108 451​, suvi.vuorela@hlu.fi tai voit tulostaa kortit alla olevan linkin kautta

Veera Vähämaan sanoittamissa ja Kirsi Tapanin kuvittamissa Jekku-jänö-lorukorteissa riittää jännitystä. Jekku-jänö kadottaa häntänsä, mutta yllättäen kettu tuleekin apuun. Lyhyet lorunpätkät vauhdittavat lasta liikkumaan riimien tahdissa.

Kortit sopivat hyvin käytettäviksi ulkona, missä riittää tilaa liikkua. Lorun voi ensin lukea kortista useaan kertaan ja antaa lasten itse keksiä tarinaan sopivia liikkeitä. Kuvat ja kortin vinkit auttavat monipuolistamaan liikkumista. Vinkit kannustavat myös pohtimaan ja havainnoimaan ympäristöä.

Korteissa käydään läpi motorisia perustaitoja. Jekku-jänö vie mukaansa mm. heittämään, kierimään ja hyppimään. Jekku-tuokio voi olla koko tarinan pituinen retki lähimetsään tai lyhyt, yhden kortin verryttelyhetki muun toiminnan lomassa.


Jekku-jänö liikutti päiväkoti Vilskeen lapsia

Videossa näytetään, miten turkulaisessa päiväkoti Vilskeessä korttien avulla lähdetään metsään Jekun häntää etsimään. Hauskaa riittää, kun mäkeä kierivät yhdessä alas kaikki taaperosta päiväkodin johtajaan. Videoäänenä loruilee sanataiteilija Veera Vähämaa. 

Klikkaa ja lähde riemuretkelle - ensin videolla ja sitten ulos!


Liikunnan aluejärjestöt tukenasi

Me Liikunnan aluejärjestöissä uskomme, että motoristen taitojen harjoittelu on jokaisen lapsen oikeus ja haluamme auttaa varhaiskasvattajia lasten päivittäisen liikunnan edistämisessä. Aluejärjestöt järjestävät varhaiskasvattajille verkostotilaisuuksia, webinaareja, käytännönläheisiä koulutuksia ja auttavat tapahtumien suunnittelussa.

Aluejärjestöjen kautta liikkumisen edistämistyön uusin tieto leviää varhaiskasvatuksen ammattilaisten keskuudessa ympäri maan. Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä teitä auttaa Hämeen Liikunta ja Urheilu, ota rohkeasti yhteyttä Suvi Vuorela, suvi.vuorela@hlu.fi

Tiesitkö? Liikkuminen edistää lapsen ajattelua ja kielellistä kehitystä. Motoriset taidot kehittyvät nopeimmin juuri 3–7-vuotiailla.