Urheilija keskiössä turvallisessa urheiluseurassa

- seminaari toteutetaan osana valtakunnallista ”Häirintävapaa urheilu” -koulutuskiertuetta.

Seminaari on suunnattu kaikille aiheesta kiinnostuneille. Seminaarin toisessa osiossa omat työpajat vanhemmille, valmentajille ja seuratoimijoille


Seminaari on maksuton. Seminaarin järjestämistä tukee Tampereen Urheilun Edistämissäätiö.


Aika: SIIRRETTY SYKSYLLE 2020

Paikka: Kauppi Sport Center, Kuntokatu 17, Tampere

Aikataulu:
klo 12-13.45 yhteinen osuus: Häirintävapaa urheilu – ennaltaehkäisy ja tapauksiin puuttuminen urheiluseuroissa
klo 13.45-14.20 Kahvit
klo 14.20-16.00 Työpajat


Seuran toimintamallina sovittelu
Varhaisen puuttumisen malli seurassa käyttöön. Lasten keskinäisten riitatilanteiden ratkaisusta ennaltaehkäisevään työhön. Valmentajien kohtuullinen kuormittaminen, riitojen selvittelystä taidot ja aika urheiluvalmennukseen.
Vanhemmat/ Kirsi Tuviala, Kouvolan Kouvojen seura-aktiivi ja sovittelija (lue lisää https://yle.fi/urheilu/3-10940713)


Voiko mukava valmentaja menestyä?
Miten menestystä mitataan? Tuloksilla ja mitaleilla vai iloisilla ilmeillä ja punaisilla poskilla vai molemmilla? Vastuullinen valmennuskulttuuri osaksi kilpaurheilun menestystä. Valmentaja, tunne itsesi, omat vahvuutesi ja heikkoutesi.
Valmentaja/ Ulla Papp, valmentaja


Vastuullinen urheiluseura tänään ja tulevaisuudessa
Seuran hyvä toimintakulttuuri luo turvallisuutta. Toimintaperiaatteet kuntoon ja tiedotus läpinäkyväksi. Yhdenvertaisuus läsnä seuran arjessa. Vastuullinen ja yhteisöllinen seura menestyy ja ihmiset nauttivat seuratoiminnasta.
Seurajohtajat/ Laura Härkönen, seurakehittäjä, Keski-Suomen Liikunta


Seminaarin järjestävät yhteistyössä Hämeen Liikunta ja Urheilu, Suomen Paralympiakomitea, Suomen Voimisteluliitto, Suomen Jääkiekkoliitto Hämeen alue ja Suomen Salibandyliitto.

Seminaari alkaa valtakunnallisella Häirintävapaa urheilu – ennaltaehkäisy ja tapauksiin puuttuminen urheiluseuroissa -koulutuksella. Seminaarin toinen osa koostuu seurajohdon, valmentajien ja vanhempien työpajoista. Seminaarissa kuullaan myös urheilijoiden näkemyksiä aiheeseen liittyen.

 

Häirintävapaa urheilu
– ennaltaehkäisy ja tapauksiin puuttuminen urheiluseuroissa

Viimeaikaiset uutisoinnit ovat osoittaneet, että urheilussa esiintyy niin häirintää kuin muuta epäasiallista käytöstä. Tärkeää on, kuinka urheilu vastaa tähän haasteeseen. Tarvitaan entistä paremmat keinot niin ennaltaehkäisyyn kuin rikkomuksiin puuttumiseen. Ensin ilmiö pitää kuitenkin tunnistaa.

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry, Väestöliitto ja Suomen Olympiakomitea järjestävät yhteistyössä liikunnan aluejärjestöjen kanssa koko maan kattavan koulutuskiertueen urheiluseuroille. Koulutuksen tavoitteena on lisätä urheiluseurojen valmiutta ennaltaehkäistä ja puuttua niin häirintään kuin muuhun epäeettiseen käytökseen. Koulutuksessa annetaan erilaisia käytännön toimintamalleja, jotka auttavat häirintävapaan urheilun edistämisessä.

- Jokaisen seuratoimijan minimivelvollisuus on ilmoittaa ja puuttua, mikäli havaitsee häirintää tai muuta epäasiallista käytöstä. Tämän lisäksi eri tehtävissä vastuu on erilainen. Seurapäättäjien tulee huolehtia, että mahdollisiin rikkomuksiin on olemassa toimintamallit, jotka ovat kaikkien tiedossa. Seurassa tulee sopia yhteisistä säännöistä urheilijoiden, valmentajien ja vanhempien kesken myös epäasiallisen käyttäytymisen osalta, SUEKin koulutuspäällikkö Piia Pöyhönen sanoo.

Koulutus on suunnattu niin urheiluseurojen hallituksen jäsenille, seuran hallinnon työntekijöille kuin valmentajille. Koulutuksen jälkeen seurat osaavat luoda oman toimintamallinsa ennaltaehkäisyyn ja mahdollisten häirintätapausten varalle. Luodaan yhdessä ympäristö, jossa jokainen saa urheilla turvallisessa ympäristössä.

 

PS. Kannustathan kertomaan.

 

  • Väestöliiton Et ole yksin -palvelussa (https://etoleyksin.fi/), jokainen voi keskustella mahdollisista häirintätapauksista ammattilaisen kanssa.
  • SUEKin ILMO-palveluun (https://ilmo.suek.fi/#!/) voi ilmoittaa nimellä tai nimettömästä, mikäli havaitsee rikkomuksia. Palveluiden linkit voi lisätä seuran nettisivuille.