Koulun harrastusviikolla pääsee tutustumaan erilaisiin harrastamisen mahdollisuuksiin

2.5.2019Elokuun viimeisellä viikolla 26.8.–1.9.2019 järjestetään valtakunnallinen harrastusviikko.

Sen tavoitteena on tarjoa jokaiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuus tutustua itseään kiinnostaviin harrastusmahdollisuuksiin ja löytää se oma kiva harrastus. Harrastusviikko on mainio mahdollisuus koulujen yhdistää voimansa erilaisten järjestöjen kanssa sekä kokeilla ja kehittää yhteistyötä.

 

Tapahtuman nimessä on viikko, mutta jokainen koulu voi järjestää sen itsensä näköiseksi sekä sopivan mittaiseksi, se voi kestää päivän tai useamman. Tapahtuma voi olla myös illalla tai viikonloppuna, jolloin sinne voi kutsua koko perheen ja tehdä siitä koulun, perheiden ja järjestöjen yhteinen kohtaaminen.

Koulujen ilmoittautuminen harrastusviikkoon on käynnissä. Mukaan kannattaa ilmoittautua heti ja lähteä miettimään, miten harrastusviikon syksyllä toteutetaan omalla koululla. Tapahtumaviikkohan on varsin pian koulujen alettua. Kannattaa olla rohkeasti yhteydessä lähialueen toimijoihin ja pyytää heitä mukaan esittelemään omaa toimintaansa. Opettajien omista harrastuksista saattaa jo löytyä hyviä kontakteja ja esim. urheiluseurat tulevat mielellään esittelemään toimintaansa. Samoin lukuisat muut järjestöt tarttuvat varmasti innolla tähän mahdollisuuteen.

 

Harrastusviikon toteutukseen on yhtä monta tapaa kuin on koulua

Yhtä lasta tai nuorta kiinnosta liikunta, toista käsityöt, kolmatta näytteleminen. Joku haluaa perehtyä luonnon ihmeellisyyteen toista kiinnostaa keräily. Tärkeää tapahtumassa on, että lapset ja nuoret pääsevät helposti näkemään, kokeilemaan ja kyselemään itseään kiinnostavista aiheista.

Erityisen kiinnostavaksi tutustumisen tekee tietysti se, että sitä pääsee kokeilemaan itse. Poniratsastus tuskin jättää kokeilijaa kylmäksi. Tutkan ilmoittama salibandypallon nopeus haastaa uuteen yritykseen. Partiolaisten solmut tai eri tavoin kasatut nuotiot houkuttavat kokeilemaan omia taitoja. Käsityökerho tarjoaa haastetta näppärille sormille.

Opettajat voisi haastaa kertomaan oppilaille havainnollisesti omista harrastuksistaan. Vastavuoroisesti lapset ja nuoret voivat valmistautua esittelemään omaa harrastustaan. Siihen liittyvän esineen tai varusteen tuominen mukaan kouluun tuo harrastuksen askeleen lähemmäs yleisöä. Isommat oppilaat osaavat puolestaan toimia vertaisohjaajina ja esitellä omia lajejaan.

Tapahtumassa voidaan tuoda esille erilaisia harrastamisen näkökulmia. Mitä kaikkia harrastamisen mahdollisuuksia löytyy koulun lähialueelta. On hyvä muistuttaa, että harrastaa voi rennomminkin kerran tai kahdesti viikossa. Joka päiväksi ei tarvitse olla erityistä tekemistä. Harrastuksiin kuuluu pääsääntöisesti sosiaalinen ulottuvuus, sinne voi lähteä samoista asioista pitävän kaverin kanssa tai löytää uusia ystäviä.

 

Seurat - olkaa aktiivisia!

Seurat, olkaa aktiivisesti yhteydessä oman alueenne kouluihin ja tarjoutukaa esittelemään siellä omaa toimintaanne. Koulun harrastusviikon toteutustavasta riippuen on mahdollista tavoittaa koko perhe, alle kouluikäisistä aina vanhempiin.

HLU toteuttaa syksyllä tutusti Sporttikortti-kampanjan, jolloin seurat tarjoavat eka- ja tokaluokkalaisille mahdollisuuden maksutta tutustua kolme kertaa omaan seuraan ja sen lajeihin. Tämäkin mahdollisuus kannattaa käyttää hyödyksi, sillä sporttikortti rohkaisee monen pienen koululaisen perheitä tutustumaan eri lajeihin. Etenkin ne perheen, joilla ei ennestään ole vankkaa seuratuntemusta, hyödyntävät tämän mahdollisuuden. Samoin sen oman kiinnostavan lajin etsintään Sporttikortti tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden.

Seurojen ilmoittautuminen Sporttikorttiin käynnistyy ihan pian. Harrastuksia voi ilmoittaa Sporttikalenteriin kesästä alkaen.

 

Koulut - ilmoittautukaa mukaan heti

Koulut ilmoittautuvat tapahtumaan Suomen Olympiakomitean verkkosivujen kautta. Samalla voi nimetä päivät, joina tapahtumaa järjestetään, samoin onko suunnitteilla perhe ja/tai iltatapahtuma. Näillä tiedoin harrastusten tarjoajat osaavat olla yhteydessä kouluihin. Liikunnan aluejärjestöiltä voi kysyä apua erityisesti urheiluseurojen osalta.

Koulujen ilmoittautuminen: www.olympiakomitea.fi/seuratoiminta/toimintaa/harrastusviikko/

 

Teksti: Sonja Kössi-Jormanainen