Liikunnan aluejärjestöt edistivät suomalaisten liikkumista ja liikuntaa vuonna 2023

17.4.2024

Liikkumattomuuden ja paikallaanolon kustannukset ovat yhteiskunnalle vuosittain jo yli 4,7 miljardia euroa. Vähäinen fyysinen aktiivisuus altistaa useille yleisille sairauksille, kuten tyypin 2 diabetekselle ja sydän- ja verisuonitaudeille. Koko maan kattavat Liikunnan aluejärjestöt toimivat merkittävänä voimana suomalaisten liikunnallisen elämäntavan kehittämisessä yli laji- ja kuntarajojen. Aluejärjestöjen perustehtävänä on edistää suomalaisten hyvinvointia liikunnan ja urheilun avulla. 


– Aluejärjestöt osallistuivat aktiivisesti valtakunnallisen Liikkuvat-kokonaisuuden edistämistyöhön sekä alueellisiin ja kansainvälisiin kehittämishankkeisiin. Verkostojen avulla aluejärjestöt tuovat yhteen tärkeitä toimijoita, kuten kaupunkeja, kuntia ja hyvinvointialueita. Näiden verkostojen avulla tietoa ja parhaita käytäntöjä jaettiin tehokkaasti vuoden 2023 aikana. Kaikkiin aluejärjestöjen tilaisuuksiin osallistui viime vuonna yli 200 000 henkilöä, toteaa Hämeen Liikunnan ja Urheilun aluejohtaja Ari Koskinen

– Lisää ammattimaisuutta ja osaamista aluejärjestöille on tuonut myös Heidi Pekkolan palkkaaminen Suomen Liikunnan Alueet ry:n kehityspäälliköksi, Koskinen lisää.  

Suomen Liikunnan Alueet ry on aluejärjestöjen perustama yhteistyöjärjestö, jonka tärkein tehtävä on liikunnan ja urheilun rahoitukseen ja arvostukseen vaikuttaminen. 


Aluejärjestöjen sydämen asiana liikkumisen ja elinvoimaisen seuratoiminnan edistäminen 

Liikunnan aluejärjestöt vahvistavat seurojen elinvoimaisuutta, edistävät seurojen vastuullista toimintaa sekä lisäävät seuratoimijoiden osaamista. Lisäksi aluejärjestöt kouluttavat ja luovat verkostoja päivittäisen liikkeen lisäämiseksi alue- ja kuntatasolla. Vuonna 2023 panostettiin erityisesti jäsenyhteisöjen ja kohderyhmien tukemiseen. 

– Ruohonjuuritaso on todella tärkeä. Suomalaisessa yhteiskunnassa liikunnan ja urheilun aseman kehittämisessä on monia haasteita, esimerkiksi liikkumattomuus ja urheiluseurojen tulevaisuus puhumattakaan kasvavista valtionavustusten leikkauksista, joiden vaikutus liikunnan ja urheilun toimijoihin huolettaa, toteaa HLU:n seurakehittäjä Tommi Lindroos vakavalla ilmeellä. 

Liikunnan aluejärjestöt järjestivät vuoden 2023 aikana noin 20 600 tilaisuutta, joihin lukeutui muun muassa koulutus- ja kehittämistilaisuuksia seuratoimijoille, kuntatoimijoille ja yritysten henkilökunnalle. Tilaisuuksissa lisättiin osaamista ja valmiuksia liikunnan edistämiseen eri yhteisöissä.  

Edellisvuosien tapaan aluejärjestöt innostivat ihmisiä liikkumaan päivittäin ja edistivät terveellisiä elämäntapoja. Liikunnan aluejärjestöt ovat palauttamassa toimintakykyä Suomen vahvuudeksi sekä taklaamassa yhteisiä haasteita, joita ovat liikkumattomuus ja liian vähäinen liikkuminen.  


Aluejärjestöjen avainluvut vuonna 2023: 

  • Jäsenyhteisöjä: 2 655 
  • Koulutustilaisuuksia: 3 381 
  • Osallistujia koulutuksissa: 38 045 
  • Sparraus- ja konsultointitapaamisia: 6 555 
  • Osallistujia sparrauksissa: 15 686 
  • Tilaisuuksia yhteensä: 20 584 
  • Osallistujia tilaisuuksissa: 202 469 
  • Liikevaihto: 16 miljoonaa euroa 


Lisätietoja:  

Hämeen Liikunta ja Urheilu (HLU) ry, aluejohtaja Ari Koskinen p. 050-371 4999, ari.koskinen(at)hlu.fi, www.hlu.fi 

Suomen Liikunnan Alueet ry, kehityspäällikkö Heidi Pekkola, heidi.pekkola(at)alueet.fi,  
p. 040 130 4530, www.suomenliikunnanalueet.fi